TikTok, İlham Veren Kadınlar Serisi’nin 3. bölümünde Beşiktaş Kadın Futbol Takımı Kaptanı Başak Gündoğdu, spor spikeri Melike Çelik ve tekvando şampiyonu Kübra Dağlı’yı ağırladı. Spor dünyasının erkek egemen alanlarında önemli başarılara imza atmış olan Gündoğdu, Çelik ve Dağlı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle hem başarılarının ardındaki tutkuyu anlattı hem spora ilgisi olan genç kadınlar için ilham verici mesajlar paylaştı.
Beşiktaş Kadın Futbol Takımı Kaptanı Başak Gündoğdu, “Yaptığınız mesleğe tutkuyla bağlı değilseniz zorluklarından üstesinden gelemezsiniz” dedi. Cinsiyet temelli zorluklara dikkat çeken spor spikeri Melike Çelik spor gibi erkek egemen alanlarda kadına verilen desteğin artması gerektiğine değindi. Tekvandoda Türkiye’ye dünya şampiyonluğu getiren Kübra Dağlı ise önyargıları kırmanın ancak mücadeleye devam ederek mümkün olduğu mesajını verdi.
“Kadın futbolu için adeta bir devrim”
Beşiktaş Spor Kulübü’nün kadın futbol ligine girmesiyle ismini futbol dünyasına duyurmayı başaran Başak Gündoğdu, hayatının dönüm noktası olarak adlandırdığı o dönemi şöyle anlattı: “Pandemi döneminde bir maç organize edildi ve Atletico Madrid takımı İstanbul’a geldi. Bizler ilk kez binlerce kişinin önünde, halka açık bir maç oynadık ve bu kadın futbolu için adeta bir devrimdi. Müthiş bir farkındalık yaratıldı. O gün ben de sahadaydım ve öyle heyecanlıydım ki maçın ilk dakikalarını hatırlamıyorum.”
Spor dünyasının yıldız isimleriyle bir araya gelme fırsatı bulmanın meslek hayatında önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu söyleyen Melike Çelik ise, “Özellikle küçüklüğümden bu yana hayran olduğum İlhan Mansız’la yaptığım röportaj benim için unutulmazdı. Ancak işimizin en önemli parçası, insanlara bir şeyler anlatmak. Spor spikerliği veya sunculuğu yapmak isteyen genç kızların çok okumaları, maçları ve müsabakaları izleyip fikir sahibi olmaları gerekiyor ki insanlara kıymetli bir şeyler aktarabilsinler. Aynı zamanda iletişim çok önemli. Ne kadar çok insan tanırsanız yolunuz o kadar açılacaktır. İşimiz sadece ekranda olmak gibi gözükse de öyle değil. İşin mutfağında olup tüm süreçlere hakim olmak insana çok şey katıyor.” dedi.
Ailenin desteği hem hayatta hem sporda 1-0 öne geçiriyor
Meslek hayatları boyunca önyargılarla mücadele etmek durumunda kaldıklarına dikkat çeken Gündoğdu ve Çelik, zorluklara nasıl göğüs gerdiklerine de değindi.
Başak Gündoğdu, “Önyargılarla mücadele etmenin de bu mesleğin bir parçası olduğunu küçük yaşta öğrenmek zorunda kaldım. ‘Ne iş yapıyorsun?’ dediklerinde ‘fulbolcuyum’ demek meslekten sayılmıyordu. Her şeye kulağımı tıkadım. Ne mutlu ki ailem hep arkamda ve tam destekti. Ailelerin desteği genç kızların hem hayata hem spora 1-0 önde başlamaları için çok önemli. Bunun yanında imkanlar da çok gelişti. Ben herhangi bir kadın futbolcuyu örnek alamadım, çünkü yoktu. Ancak annemden ilham aldım. Hala çalışan, çok azimli bir kadın. Ne mutlu ki şu an genç kızların ilham alabilecekleri kadın futbolcular var ve sosyal medya sayesinde bizlere rahatlıkla ulaşabilmeleri, iletişime geçebilmeleri mümkün. Önyargılar da gitgide kırılıyor. Kulüplerin bu branşa yatırım yapmaya başlamaları önyargılardan büyük oranda kurtulmamızı sağladı. Hala imkanları iyi olmayan kadın futbol takımları var. Onlara destek verilmesini, daha iyi şartlarda oynamalarına ve görünür olmalarına yardımcı olunmasını umuyorum” dedi.
Fırsat eşitsizliğinin önemli bir sorun olarak karşılarına çıktığını belirten Melike Çelik, “Çok fazla erkeğin olduğu bir spor medyasından bahsediyoruz. Kadının ekran yüzü olması gayet güzel ancak sıra desteklemeye geldiğinde yapılması gereken çok şey var. Ayrıca yatırımların artması gerekiyor. Ben de medyada bunun mücadelesini veriyorum. Ne kadar büyük kulüp kadınlar için branş açarsa yatırımların bir o kadar artacağını ve kadının spor dünyasında daha fazla yer edineceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Mücadeleye devam ederek önyargıları kırmak mümkün
Spor kariyeri boyunca bir kadın olarak pek çok zorlukla mücadele etmek zorunda kaldığını söyleyen Kübra Dağlı ise “Ailem de sporcu olduğu için spor kültürünü biliyordu ancak çevremiz, akrabalarımız bilimiyordu. Ben tekvando entranmanlara gitmeye başladığımda, ‘Kızım bacakların yamulur, evde kalırsın, başörtülüsün ne işin var tekvandoda’ gibi pek çok şey duydum. Üstelik sadece 12 yaşındaydım. Çok sevdiğim için bırakmadım bu sporu. Bir tutku haline gelmişti ve pes etmedim. Dünya şampiyonu olduğumuzdaysa hedefime ulaştım, ülkem benimle gurur duyacak diye düşündüm ama öyle olmadı. Daha sonra insanların kafalarından bu önyargıları silmek gerektiğini düşündüm. İnanıyorum ki mücadeleye devam ederek önyargıları kırmak mümkün” dedi.
TikTok spora teşvik ediyor
TikTok’ta ürettiği içeriklerle de başarısından söz ettiren Dağlı TikTok’un gençleri spora teşvik etmede önemli bir rol üstlendiğini vurguladı: “Ne yazık ki bireysel sporlara destek çok az. Kendimizi gösterebileceğimiz ve sporu yayacağımız bir yer olması gerek. Bu noktada TikTok benim için çok destekleyici oldu. Diğer sporcu arkadaşlarımı da teşvik ediyorum ve onlarla içerikler üretiyoruz. ‘TikTok’ta seni gördüm ve şu an tekvandoda kırmızı siyah kemer oldum, ‘Annem izin vermiyordu ama seni gördükten sonra tekvandoyla ilgilenmeme izin verdi’ gibi pek çok genç sporcu adayından mesaj alıyorum. Bunlar benim için çok kıymetli.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
04 Aralık 2024SPOR
04 Aralık 2024GÜNDEM
04 Aralık 2024SPOR
04 Aralık 2024SPOR
04 Aralık 2024GÜNDEM
04 Aralık 2024GÜNDEM
04 Aralık 2024